Aluminiumbehandling
Thomas Aabling Vandmiljø (TAV) har arbejdet med med fosforfældning ved jern- og aluminiumbehandling i over 15 år. Vi arbejder med den praktiske udførsel, udviklingsarbejde og den bagvedliggende sagsbehandling hos Myndighederne. Inden for forskning og udvikling har vi samarbejdet med Syddansk Universitet, Center for Sørestaurering.
Referenceliste, TAV, Jern- og aluminiumbehandling
År Lokalitet Type Produkt Rolle 1996 Furesø Laboratorieforsøg Jernklorid Afgangsspeciale fra DTU/VKI 1997 Bon-bon Land Søer Jernbehandling Jernklorid Projektleder, ansat i Vandkvalitetsinstituttet 1998 Bymosesøen, Albertslund Jernbehandling Jernklorid Projektleder, ansat i Hedeselskabet 1999 Kollelev Mose II og III Jernbehandling Okker fra vandværker Jernklorid Projektleder, ansat i Hedeselskabet 2003 Kollelev Mose I, II Alubehandling Aluminiumklorid
NatriumaluminatKonsulent for Hedeselskabet 2003 Rådhussøen i Albertslund Alubehandling Aluminiumklorid Projektleder, konsulent for Hedeselskabet 2005 Frederiksborg Slotssø Alubehandling Aluminiumklorid Konsulent for Hedeselskabet 2006 Glumsø Sø Alubehandling Aluminiumklorid
4 delbehandlingerProjektleder, konsulent for Orbicon A/S 2009 Vedsted Sø Alubehandling Aluminiumklorid
NatriumaluminatProjektleder, TAV 2009 Vedsted Sø Alubehandling Aluminiumklorid
KalciumoxydProjektleder, TAV 2011 Privat sø, Roskilde Alubehandling Aluminiumklorid Projektleder, TAV
2021 Bruunsviken,
StokholmAlubehandling Aluminiumklorid Projektleder, TAV 2022
Drevviken,
StokholmAlubehandling Aluminiumklorid Projektleder, TAV 2023
Drevviken,
StockholmAlubehandling Aluminiumklorid Projektleder, TAV Resultater
Aluminiumbehandling har været anvendt i over 40 år og virker i ca. 80 % af tilfældene. Når metoden fejler, er det som regel fordi den oprindelige forureningskilde ikke er fjernet.
Forneden ses resultaterne fra en stor svensk sø, Leondalsjön ved Stockholm, som blev aluminiumbehandlet i 1993. Efter behandlingen faldt fosforindholdet i vandet fra ca. 670 kg til ca. 140 kg. Dette medførte, at algerne i søen blev sultet ud og søen hurtigt blev klarvandet. I dag anvendes søen som bade- og drikkevandssø.
Klart vand efter fosforfældning. Klart vand efter
udbringningKlik på billedet for større visning
Leondalsjön ved Stockholm
Klik på billedet for større visning
Kollelev Mose
Nedenstående figurer er fra Kollelev Mose, der blev behandlet i 2003. Mosen består af tre søer, der alle har været massivt spildevandsbelastet. Det interessante her er, at bassin 1 og 2 blev behandlet, mens bassin 3 blev "efterladt" som kontrol til sammenligning. Vandet løber fra bassin 1 og 2 til bassin 3, så selv om bassin 3 har fået rent vand tilført siden 2003 har det ikke ændret nævneværdigt på fosforindholdet i vandet.
Bassin 1
Klik på billedet for større visning
Bassin 2
Klik på billedet for større visning
Bassin 3
Klik på billedet for større visning
Bassin 1 og 2, som blev behandlet i 2003.
Ikke alle overløb har været fjernet og der har i perioden været en årlig belastning, svarende til ca. 100 µg/l, som aluminiumet også har bundet.
Til sammenligning er bassin 3, der ikke blev behandlet. Bassin 3 ligger nedstrøms 1 og 2 og modtager det rene vand fra 1 og 2.
E-mail : | Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. |
Tlf : | 29 72 74 70 |
Thomas Aabling Vandmiljø · Tårnet 8 · 3500 Værløse · E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.Tlf.: 29 72 74 70
Copyright © 2018 · Alle rettigheder reserveret