Etablering af nye søer

Vandtilløb

For at et vandhul eller en sø kan eksistere kræves selvfølgelig, at der løber vand til for at modsvare fordampningen. Derfor vil det ofte være en fordel at anlægge vandhuller/søer i en lavning, hvor der er sumpet eller hvor vand løber naturligt til. Når det er sagt, skal det nævnes, at vandhuller sagtens kan eksistere uden særlig tilstrømning, hvis blot bunden er tæt. Regnvandet der falder på overfladen suppleret med fx. tilledning af tagrendevand vil være tilstrækkeligt for at undgå at vandhullet tørrer ud om sommeren.

vandhul tillob stregtegning

I modsætning til den gængse opfattelse - at det er gavnligt med høj gennemstrømning - forholder det sig i virkeligheden sådan, at vandtilførsel, udover hvad søen har brug for til at opretholde vandstanden, overhoved ikke gavner - tværtimod. Ved en direkte vandkilde til søen, fx. en bæk, bør tilløbet designes så overskydende vand løber udenom og ikke igennem søen - søen får kun vand, når den har brug for det. Baggrunden er, at alt vand indeholder næringsstoffer til skade for søen - så unødvendigt vand medfører blot at søen modtager ekstra næringsstoffer.

Tæt bund

Bunden i søen skal laves tæt, med mindre søen ligger på et sted, hvor grundvandet står højt. En tæt bund laves enten med ler - stampet ler - eller med en plastdug. Hvis søen skal ligge på meget leret jord, er det ikke nødvendigt at etablere en bund, da denne kan gøres tæt med behandling af den eksisterende lerjord. En god plastmembran koster ca. 20.000 kr. for 100 m² (uden udlægning).

Kontakt:

E-mail : Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Tlf : 29 72 74 70


Thomas Aabling Vandmiljø      ·      Tårnet 8    ·   3500 Værløse    ·   E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.Tlf.: 29 72 74 70
Copyright © 2018    ·   Alle rettigheder reserveret